• Magnus Gravenhorst

Wix SEO Tjekliste 2019

Opdateret: 29. nov. 2019

Forside » Blog » SEO » Wix SEO Tjekliste 2019


Er du også forvirret over om Wix er godt for SEO?


Bare rolig, du er langt fra den eneste der ikke kan finde hoved og hale i det.


I dette blogindlæg tager jeg dig igennem 20 vigtige SEO funktioner et CMS system skal og viser dig hvad Wix SEO kan og ikke kan.


Listen tager udgangspunkt i Torbjørn Flensteds tjekliste der gennemgår en række SEO-tekniske funktioner som CMS systemer helst skal kunne i dag. Jeg har valgt at holde tjeklisten op imod Wix for at vise dig, præcist hvor de gør det godt og hvor de kan forbedre sig.


Du kan også læse om hvordan vi kan hjælpe dig med SEO i Wix.


Hvad siger Google om Wix?

Når vi taler om Wix og SEO, oplever jeg ofte spørgsmålet "Hvad siger Google om Wix hjemmesider?", så derfor får du her en direkte udtalelse fra Googles Webmaster & Trends Analytiker, John Mueller:


⬇︎ SEO Checklisten ⬇︎


✅Muligt

⚠️ Muligt men kunne være bedre

🚫Ikke muligt

#1 Sidetitel og Meta Beskrivelse

Forklaring

Din sidetitel og meta beskrivelse er dit blikfang ude i søgeresultaterne. Det er det som dine besøgende enten trykker på eller scroller henover, efter de har foretaget en søgning.


Derfor er det super vigtigt at du bruger tid på at skrive nogle fængende titler og beskrivelser, så du snupper klikkene fra dine konkurrenter.


Derudover er sidetitlen et af de vigtigste parametre når Google skal finde ud af, hvad din side handler om og det er derfor absolut nødvendigt, at du kan tilføje og redigere dine sidetitler og meta beskrivelser.


Kan man det i Wix?

Ja. I Wix kan du tilpasse dine sidetitler og meta beskrivelser på alle dine sider, men der er en række Wix Apps som Wix Bookings og Wix Events, hvor sidetitlen og metabeskrivelsen, laves efter overskriften på siden og beskrivelsen.


En lille ulempe er, at det ikke er muligt at tilføje symboler i hverken sidetitlen eller i meta beskrivelse. Årsagen til, at jeg nævner dette, er fordi symboler kan hjælpe med at få folks opmærksomhed og dermed øge CTR (Click Through Rate).

#2 Alt Tags

Forklaring

Attribut Meta Tags (Populært kaldet Alt-tags), fortæller Google, hvad der er på et billede. Alt Tags er også den tekst, som synshandicappede får læst højt af browseren, når de besøger din hjemmeside. Selvom Google er blevet dygtig til at genkende motiver på billeder, gør du det nemmere for dem at crawle din hjemmeside, hvis du tilføjer en ALT-attribut på alle dine billeder.


Kan man det i Wix?

Som det ses på billedet, kan du tilføje Alt-tags i Wix og endda meget nemt. Her er Alt tagget "Long tail seo strategi", som stammer fra et tidligere blogindlæg.


Der er dog få apps, som Wix Events og Wix Bookings, hvor Alt Tag-indstillinger ikke er tilgængelige.


#3 Forfatteroplysninger om blogindlæg, der er tilgængelige i strukturerede data

Forklaring

Det skal være let for besøgende at identificere, hvem du er, og hvad din rolle er, når du skriver indhold i din blog. Det skaber transparens i dit indlæg og du bliver mere troværdig i dine besøgendes øjne. Det betyder også troværdighed i Googles øjne, og derfor vil de give din hjemmeside en højere autoritet.


Kan man det i Wix?

Det er muligt at tilføje blogforfattere til Wix Bloggen. Du kan indstille sidemedlemmer som blogforfattere og vælge, om deres navn skal være synligt, når du offentliggør indlæg.


Som en ekstra funktion har Wix automatisk tilføjet strukturerede data, der giver Google information om indlægget og også forfatteren.


#4 Tilpasse Overskrift Struktur (H1 - H6)


Forklaring

Du skal have mulighed for, at tilpasse din side med korrekte overskrifter (overskrifter og underoverskrifter).

På den måde gør du det lettere for GoogleBot at gennemgå og forstå din side.


Når siden er let at gennemgå, signaliserer den til Google, at siden er professionel, hvilket kan hjælpe placeringen af siden i Google-søgemaskinen.

Kan man det i Wix?

Wix giver dig mulighed for at lave overskriftsstruktur fra H1 - H6. I Wix Bloggen er du dog begrænset til H1 - H3, som jeg også mener er tilstrækkeligt, da du normalt ikke bruger H4 - H6.


Bonus info

Som du kan se i billedet er overskriften på vores hjemmeside markeret med H1, der skal og må, nemlig kun være én H1-overskrift pr. side.

H1-overskriften skal indeholde det søgeord, som du har valgt den specifikke side skal ranke på.

#5 Undgå flere URL'er til samme side


Forklaring

Du må ikke have en eller flere undersider, som kan tilgås fra flere forskellige URL-adresser. Hvis du kan det, er du ramt af duplikeret indhold, hvilket Google kan straffe dig for.


Hvis dette du ikke har mulighed for at undgå duplikeret indhold, er det nødvendigt at du finder en løsning. Her et nogle eksempler på hvordan du kan undgå duplikeret indhold:

  1. 301 Redirects (Omdirigeringer)

  2. Canonical Tags

  3. Implementering af Hashtag i URL adressen

  4. Noindex, men kun på den eller de sider der indeholder duplikeret indhold. Den oprindelige side (den du gerne vil have til at ranke i Google, skal ikke have noindex)

Kan man det i Wix?

Det er ikke muligt at generer flere URL adresser til én side i Wix. Så i denne omgang skal du heller ikke være bekymret. Wix går faktisk også med livrem og seler, derfor har de implementeret automatiske Canonical Tags (kan tilpasses), som fortæller Google, hvilken side der er den oprindelige.


Læs mere om canonical tag i afsnit #7

#6 301 Redirects (Omdirigeringer)


Forklaring

Du skal have muligheden for, at lave det man populær kalder for en "301 redirect", som er en omdirigering fra én side til en anden. Du skal bruge omdirigeringen, hvis du flytter en underside eller indholdet fra en underside til en ny URL. GoogleBot kender dit indhold, så for at den ikke skal blive forvirret og tro at den nye sider har duplikeret indhold, omdirigerer vi GoogleBot så den ved at siden har skiftet URL adresse.


Du kan også risikere at du skal lave omdirigeringer, hvis du skifter fra et CMS system til et andet. Et eksempel kan være, hvis du flytter dit websted fra WordPress til Wix og omvendt.


Kan man det i Wix?

Wix har en grænse på 500 omdirigeringer (det plejer at være rigeligt). Dog er det ikke muligt at oprette flere omdirigeringer af gangen (Bulk upload). Jeg ved at de er i gang med at lave funktionen, så vi må væbne os med tålmodighed.


Grunden til at det er smart at oprette flere omdirigeringer af gangen er, hvis du skal flytte mange undersider til nye adresser, f.eks. ved webshops.


Så kan man lave sætte en * bagved /, hvilket betyder at alt herefter skal peges på den nye underside.


F.eks:

ditdomæne.dk/herre/underbukser/*

301-redirect til

ditdomæne.dk/herre/undertoej


#7 Canonical Tag (kanoniske tags)


Forklaring

Canonical tags angiver den oprindelige URL til søgemaskinerne. Nogle CMS systemer genererer automatisk flere URL-adresser til den samme side. Hvis dit CMS system generer flere URL'er til hver side, kan du benytte canonical tags og på den måde undgå at søgemaskinerne ser dit indhold som duplikeret.


Er du i tvivl, er du velkommen til at skrive til mig magnus@webdesignerne.dkKan man det i Wix?

Wix tilføjer automatisk et kanonisk tag på alle sider der som standard er den specifikke sides url-adresse , men du kan også tilpasses tagget inde i SEO panelet på dine generelle sider.


Som det er nu, har du ikke mulighed for at tilpasse det kanoniske tag på Wix Blog eller på Wix' andre apps, hvilket du heller ikke har brug for.

#8 Meta Tags (Noindex)


Forklaring

Sider som Cookiepolitik, Vilkår og Betingelser, Indkøbskurv, Checkout og Thanks-you, er alle eksempler på sider vi ikke ønsker at Google skal indeksere, af den simple grund, at de ikke skaber værdi for den bruger der finder dem i Google. Derudover er det ofte sider, hvor der er meget lidt og tyndt indhold. Derfor skal du have muligheden for at bede Google ikke indeksere disse sider og det gør du med et Noindex tag.


Kan man det i Wix?

På alle dine sider i Wix, kan du vælge om siden skal "findes i Google" eller "gemmes fra google".

Som standard står den til at siden skal findes af google, men vælger du at den skal gemmes, indsættes der et Noindex tag på den specifikke side.


Du kan også indsætte et Noindex på hele siden, ved at gå ind i dashbordet:


settings > SEO > Allow search engines to include your site in search results


#9 SSL (Secure Sockets Layer) / HTTPS


Forklaring

SSL HTTPS har følgende fordele: (1) Kryptering af information mellem websted og bruger (2) Autentificering af webstedsejerskab til brugeren (3) anonym browsing af webstedets undersider for brugeren.


Kan man det i Wix?

Har du en hjemmeside i Wix, vil du som automatisk have SSL sikring. Hvis ikke du har slået det til, kan du slå det til sådan:


Settings > Overview > (scroll ned i bunden)


#10 Korrekt 404 - Side ikke fundet

⚠️


Forklaring

En 404 side, er den side din bruger lander på, hvis siden ikke eksisterer mere. Det kan være at du har haft et produkt på din side, som du ikke længere sælger og derfor har du slettet siden.

Kan man det i Wix?

Wix har som standard en "Wix 404-side", som ikke er speciel brugervenlig, men for nylig har de lanceret en funktion, der giver dig mulighed for at tilpasse din egen 404-side.


Jeg har testet denne funktion, og desværre kunne jeg ikke få den til at fungere så godt som jeg havde håbet. Jeg ved de har opdateret den et par gange siden, så forhåbentligt kan vi snart lave en tilpasset 404 side, som virker 110%

#11 Tilpasning af URL-adressen


Forklaring

Det er vigtigt at du kan tilpasse dine URL-adresser. En god URL skal være kort og indholde søgeordet.


Kan man det i Wix?

Du kan tilpasse dine URL'er på alle generelle sider. Bruger du Wix Blog, vil den automatisk skrive: ditdomæne.dk/post/{kan tilpasses}.


Derudover vil du gerne undgå datotags i URL'en, fordi det gør det besværligt for dig, at fornye dit gamle indhold. Google elsker relevant og aktuelt indhold, så hvis der står 2016 i din URL, kan det have en negativ effekt på dine Google placeringer.


Bruger du Wix Blog, undgår du datotags.


#12 Breadcrumb (brødkrummesti)

🚫


Forklaring

En brødkrummesti giver brugerne en forståelse af deres placering på webstedet, og giver samtidig søgemaskinerne et bedre overblik over stedets hierarkiske struktur.


Kan man det i Wix?

Nej, Wix har ikke brødkrummestien som en funktion, men på deres Wix Corvid-forum er der et par forklaringer på at tilføje en brødkrummesti ved hjælp af Wix Corvid. Det virker dog meget kompliceret, og jeg kan ikke finde en kodet brødkrummesti i deres eksempler, der fungerer.


Foreløbigt er brødkrummesti en ønsket funktion i Wix.


Tip: Du kan lave en brødkrummesti som jeg har gjort i toppen af blogindlægget for brugernes skyld, men den er ikke markeret op til søgemaskinerne.

#13 Robot.txt

🚫


Forklaring

Normalt bruges Robot.txt til at noindexere de sider, der ikke hjælper søgemaskinerne med at forstå hvad din hjemmeside handler om.

Dette kan for eksempel være: interne søgeresultater, indkøbskurv, betalingssider osv.


Robots.txt-filen kan også bruges som sitemap, der viser hjemmesidestrukturen til søgemaskinerne. Jeg kommer til at dykke ned i Sitemap i næste punkt..


Kan man det i Wix?

Det er ikke muligt at få adgang til din hjemmesides Robot.txt fil, men dens primære funktion, som er at fortælle søgemaskinerne, hvilke sider der skal indexeres og hvilke der ikke skal, løses i Wix ved at man kan indsætte et noindex tag i stedet for.

Læs mere om noindex meta-tags i punkt #8.

#14 XML sitemap


Forklaring

Dit XML Sitemap informerer Google om hvilke sider, billeder og videoer din hjemmeside indeholder og gør det lettere for GoogleBot, at få et overblik over din hjemmeside.


Du kan tjekke dit sitemap med at skrift /sitemap.xml efter dit domæne.

F.eks. webdesignerne.dk/sitemap.xml


Kan man det i Wix?

Alle Wix hjemmesider har et sitemap. Du kan tilføje dit sitemap til Google Search Console manuelt ved at indtaste /sitemap.xml i sitemap-funktionen i Google Search Console.

Alternativt kan du gennemgå Wix SEO Wiz, hvor den automatisk vil tilkoble din hjemmeside til Google Search Console og indsende dit sitemap.

#15 Crawler venlighed

Forklaring

Den primære navigation skal bestå af tekstlink der er nemme for søgemaskinerne at gennemgå.
Kan man det i Wix?

Når du laver sidestrukturen på din Wix hjemmeside, skal du sørge for at du har en god og informativ menu i headeren. Det gør det nemmere for søgemaskinerne og brugerne at forstå strukturen på din hjemmeside.

#16 Minimer CSS and JavaScript

⚠️


Forklaring

For at optimere din loading time, skal det være muligt at minimere CSS og Javascripts koder.

Kan man det i Wix?

Wix er blevet bedre til at pakke deres javascript og CSS, og når man som Wix vælger at hele hjemmesiden skal bygges i AJAX (Asynkron JavaScript og XML), er det ret væsentligt at man ved hvordan man minimere unødigt CSS og Javascript.


Wix har stadig udfordringer når det kommer til deres loading og ulempen er, at du ikke selv kan gå ind og rydde op i de koder der ikke bliver brugt.


Har du en Wix hjemmeside, har Wix lavet en speedtest, som fortæller hvor hurtig den side er og giver dig tips til, hvordan du optimere hastigheden. https://www.wix.com/turbo/home

#17 Cache hjemmesiden


Forklaring

Når du bruger cache på din hjemmeside, giver du browseren mulighed for at gemme data, som billed- og tekstfiler i cachen, hvilket betyder at dine besøgende kan tilgå din side hurtigere næste gang. Man bruger det for at optimere hjemmesidens hastighed.

Kan man det i Wix?

Du kan slå caches til på dine generelle sider i Wix, det vil sige på deres Wix booking og Wix Events apps, hvor der generes tilmeldingside og bookingsider har du ikke mulighed for at aktivere cache.

#18 Rich Snippets


Forklaring

Rich Snippets er i de seneste på år, begyndt at fylde mere og mere i søgeresultaterne. Du genkender måske mine to eksempler herunder, hvor Google relaterede spørgsmål til din søgning eller hvor der vises stjerner under URL-adressen. Måden du får de her Rich Snippets er ved at lægge mikrodata på siden og bruges til at hjælpe Google med at forstå indholdet på dit websted.


Du har måske også oplevet hele opskrifter eller priser og billeder på produkter blive vist, disse er også Rich Snippets.


Her er to eksempler fra Wix Hjemmesider:


Kan man det i Wix?

Wix har tilføjer automatisk mikrodata, hvis du bruger deres Wix Blog, Wix Store, Wix Event eller Wix Booking. Derudover har du også mulighed for at indsætte din egen Mikrodata på dine generelle sider. Du kan altså ikke indsætte eller rette i den mikrodata som Wix automatisk generer til dine blogindlæg eller bookingsider.

#19 Google webmaster tools


Forklaring

Google har en række gratis værktøjer, der kan hjælpe dig med at forbedre din hjemmeside. De mest brugte værktøjer er Google Analytics, Google Search Console, Google Tag Manager og Google My Business (For lokale virksomheder). Det skal være muligt for dig, nemt at tilkoble disse webmasterværktøjer, da de er uundværlige for dig og din hjemmeside.


Kan man det i Wix?

Wix har et samarbejde med Google, derfor kan du super nemt tilkoble Googles værktøjer. I billedet ovenover kan du se at værktøjerne ligger klar, så du bare skal indsætte den kode du får fra værktøjerne.

Du kan også nemt tilkoble Facebook pixel og hvis du har andre værktøjer, kan du tilkoble dem ved at indsætte koden i </> Custom.

#20 If-Modified Since

🚫


Forklaring

If-modified Since header er en HTTP-header, der sendes til en server som en betinget anmodning.

Hvis indholdet ikke har ændret, reagerer serveren ved kun at give headeren en 304-statuskode.

Hvis indholdet er ændret, svarer serveren på anmodningen med en 200 statuskode og hele det anmodede dokument / ressource.Kan man det i Wix?

Wix har ikke inkluderet If-Modified Since i HTTP headeren.Opsummering

★ ★ ★ ☆ ☆ 3,5/5


Fordele

Automatisk strukturerede data (JSON Microdata) - Wix har implementeret strukturerede data på alle deres apps (Wix events, Store, booking og blog). Derudover du mulighed for, at tilføje struktureret data (mikrodata) i deres nye avancerede SEO-panel. Hvis du vil tilføje mikrodata, der gælder for alle sider, skal du gøre det ved at gå gennem følgende sti:

 

Dashboard ➤ Indstillinger ➤ Tracking & Analytics ➤ + Nyt værktøj ➤ </> Brugerdefineret


Her kan du indsætte din Microdata og klikke på "indlæse på hver nye side". Hvis du vil vide mere om Microdata, har Google en forklaring her: Lær hvordan strukturerede data fungerer.


Brugervenlig grænseflade - Normalt kan SEO være meget kompliceret at udføre, især hvad angår den tekniske del, men det er her Wix virkelig skiller sig ud. Håndtering af SEO-indstillinger som Header-struktur, Sidetitler og Meta-beskrivelser, URL-tilpasning, Alt-tags, ect. er alt sammen gjort intuitivt og super brugervenligt.Ulemper

Hjemmeside hastigheden - Da Wix er bygget som et lukket CMS-system, har du kun mulighed for at tilpasse et begrænset udvalg af tekniske faktorer, som de beslutter.


Det betyder, at du ikke kan få direkte adgang til HTML koderne og da du ikke kan ændre i disse, kan du heller ikke optimere dem og slette unødige koder som ligger og gør siden langsom. Du er altså nødt til at vente på at Wix forbedre load hastigheden.


Konklusionen

Jeg håber at mit blogindlæg har gjort dig klogere på, hvor præcis Wix har deres forcer og udfordringer.


Så hvis du har en tung hjemmeside med mange tusinde af undersider, skal du overveje om Wix er det rigtige CMS system.


Til gengæld kan det være en stor hjælp til dig, der har brug for et super brugervenligt CMS system, hvor du kan designe din hjemmeside 100% frit, hvor SEO'en er gjort overskuelige og hvor det er nemt at integrerer Google, Facebook, Mailchimp ect.


Er du i tvivl om din forretning kan bruge Wix, er du altid velkommen til at kontakte os på +45 25 16 68 68 eller kontakt@webdesignerne.dk


//

Magnus, medstifter af WEB Designerne

Kontakt

Telefon: 25 16 68 68

Mail: kontakt@webdesignerne.dk

Adresse: Uplandsgade 72, 2300 KBH S

CVR: 39480646

© 2020 COPYRIGHT WEB Designerne

  • WEB Designerne instagram
  • WEB Designerne linkedin
  • Wix Products / WEB Designern Youtube
  • WEB Designerne Facebook