• Magnus Gravenhorst

Sådan tjekker du om din hjemmeside er sikker

Opdateret: 29. nov. 2019

Forside » Blog » SEO » Sådan tjekker du om en hjemmeside er sikker


Hvorfor er det vigtigt at din hjemmeside er sikker?


De fleste af os går rundt med livrem og sele, når vi navigerer rundt på nettet. Vi kender konsekvenserne af, at trykke på det lidt for suspekte link i mailen, ligesom vi ved at spam pop-up vinduerne på hjemmesiden kan resultere i, at vi får virus på computeren.


Med andre ord, er vi blevet meget mere bevidste om måden vi færdes på nettet og alene af den grund, er det vigtigt at du signalerer troværdighed og gør det transparent for dine besøgende, at se hvem der står bag.


MEN der er også andre årsager til, at du skal have styr på din hjemmesides sikkerhed.

  1. GDPR - Ifølge GDPR har du ansvaret for, at dine besøgenes oplysninger behandles fortroligt. Dette gælder hvis du indsamler oplysninger via en kontakt formular på siden.

  2. Dine placeringer i Google - Google meldte ud i 2018, at de ville tydeliggøre overfor brugeren, hvis de bevæger sig ind på en hjemmeside der ikke er sikker og at de på det kraftigste anbefaler, at man sikrer sin hjemmeside. Derudover ser vi flere eksempler på, at sikre hjemmesider bliver prioriteret højere i Google.

Du kan også læse om, hvordan din hjemmeside bliver prioriteret højere med Wix SEO


Her er 3 steps til at tjekke om din hjemmeside er 100% sikker


  1. HTTPS - Gå in på din hjemmeside og tjek om der er en lille lås og om der står: https:// i venstre side af URL'en. Hvis dette er tilfældet, så kan du være tryg lidt endnu. Hvis du allerede nu kan se, at din hjemmeside siger "Ikke sikker", skal du tage kontakt til din udbyder og købe et et SSL-Certifikat. Læs mere om Hvad er et SSL Certifikat og Hvad koster et SSL Certifikat længere nede.

  2. Korrekt viderestilling - Tjek om du kan tilgå din hjemmeside ved at skrive http:// foran www.ditdomæne.dk. Eksempel: http://www.webdesignerne.dk Hvis du prøver at skrive eksemplet i din browser, vil du se at du viderestilles, så der nu er tilføjet et ”s” på http. Denne viderestilling er en 301 redirect, til https:// versionen. Prøv med din egen hjemmeside, hvis du kan tilgå den uden et ”s” efter http og uden at den viderestiller dig til https://, skal du have opsat en 301 redirect. Opsætningen af 301redirect afhænger at dit CMS system, derfor vil jeg anbefale at du tager fat i din webmaster eller én som har forstand på netop det system din hjemmeside er bygget i.

  3. Undgå Malware - Sikre dig at din hjemmeside ikke er inficeret med Malware. En Malware en en virus, der f.eks. via hjemmesider, spreder sig til den besøgendes enhed. Herfra vil den enten forsøge at lave skade på computeren eller prøve at få oplysninger om kreditkort og andre personfølsomme oplysninger. Du kan bruge sitecheck som er et Gratis Værktøj til at tjekke hjemmesiders sikkerheds. Jeg plejer at tjekke mine hjemmesider én til to gange om måneden.

Eksempel på Sikker hjemmeside vs Ikke sikker hjemmeside


For at give dig et billede af, hvordan det helst skal se ud og hvordan det helst ikke skal se ud, har jeg fundet to eksempler.


Sådan ser en sikker hjemmeside ud:


Sådan ser en Ikke sikker hjemmeside ud:


Benytter man en anden browser end Google Chrome, erstattes "Ikke sikker" med http://.

I fagtermer skelner man nemlig mellem http:// (ikke sikker) og https:// (sikker).


Mine screenshots er taget fra Google Chrome browseren.Hvad er et SSL Certifikat?


SSL står for Secure Sockets Layer. Når en hjemmeside har et SSL Certifikat kendetegnes det ved, at der oppe i URL'en står https://, hvor der på hjemmesider der ikke har et SSL Certifikat står Ikke sikker.


SSL Certifikatet sørger for at lave en sikker forbindelse mellem en webserver (din hjemmeside) og webbrowseren (den besøgende). Det betyder, at alt data, der bliver delt mellem hjemmesiden og den besøgende forbliver private og krypteret.

Her er et eksempel: Du indtaster dine oplysninger i en kontaktformular på en hjemmeside. Hvis hjemmesiden er SSL sikret, vil dine oplysninger blive krypteret, så andre ikke har mulighed for at tage dem. Er hjemmesiden ikke SSL sikret, vil dine oplysninger være frit tilgængelige og meget nemmere for ubudne gæster at få fingrene i.Hvad koster et SSL Certifikat?


Et SSL Certifikat koster lige omkring 50 DKK om året. Det kan sagtens findes lidt billigere og lidt dyre. Hvis din udbyder sælger det for flere hundrede kroner, så ved du er der er noget galt...

Medmindre den også kan lave kaffe og det tvivler jeg på...


Hvis ikke du kan købe et SSL Certifikat hos din udbyder, så er det på tide at skifte.Hvordan er sikkerheden på Wix hjemmesider?


Har du en Wix hjemmeside, så kan du være helt rolig. Wix tildeler nemlig som standard et SSL Certifikat der løber lige så længe du har hjemmesiden hos dem.Jeg har en wix hjemmesiden men den viser "ikke sikker"


Har du en hjemmeside i wix som ikke er sikker, kan du manuelt gå ind og aktivere HTTPS.


Sådan gør du:

Dashboard ➤ Overview ➤ Turn On HTTPS
Kan man få malware på wix?

Du kan dog stadig risikere, at blive ramt af en Malware og derfor anbefaler jeg, at du én til to gange om måneden, scanner din hjemmeside med Sitecheck.Er du stadig i tvivl om din hjemmeside er sikker og har du brug for hjælp, kan du altid fange os på kontakt@webdesignerne.dk


Jeg håber at min lille guide, hjalp dig et skridt i den sikre retning :)


// Magnus Gravenhorst

Kontakt

Telefon: 25 16 68 68

Mail: kontakt@webdesignerne.dk

Adresse: Uplandsgade 72, 2300 KBH S

CVR: 39480646

© 2020 COPYRIGHT WEB Designerne

  • WEB Designerne instagram
  • WEB Designerne linkedin
  • Wix Products / WEB Designern Youtube
  • WEB Designerne Facebook