• Alexander Weidinger

Hvad er UX Design? 4 tips til at starte din UX Design proces

Opdateret: 3. dec. 2019

Definitionen på UX Design


UX Design er kort for User Experience Design og kan defineres som kreationen og sammenhængen mellem de elementer, der påvirker brugernes oplevelse hos et bestemt firma med det formål at påvirke deres opfattelse og adfærd.UX Design handler om at skabe sammenhæng mellem logik og følelser, og på den måde give en holistisk brugeroplevelse både online og offline. UX Design former helhedsindtrykket af din virksomhed, omend vi taler om dit produkt, din fysiske butik, din hjemmeside, Facebook profil mm.


Læs også hvordan vi laver UX design hos WEB Designerne


Indholdsfortegnelse


1.1 Hvorfor er UX Design vigtigt for dit website?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.1 UX Design basics - sådan bliver du husket

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3.1 Start din UX Design proces med disse 4 relevante elementer

3.2 UX Design Wireframes

3.3 UX Design Research

3.4 Brug din research til at skabe et bedre UX design

3.5 User Testing

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4.1 Afrunding

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1.1 Hvorfor er UX Design vigtigt for dit website?


Du oplever måske at der findes et hav af hjemmesider inden for din branche, og at mange prøver at sige det samme som dig.

Ifølge en undersøgelse fortaget af Mill Business, stiger antallet af hjemmesider markant og har gjort det længe, hvilket har medført en udvikling i måden at lave hjemmesider på. Det er nu vigtigere end nogensinde, at du har en hjemmeside, som bliver husket.


2.1 UX Design basics - sådan bliver du husket


Ved at skabe lettilgængelige, tilfredsstillende og mindeværdige oplevelser øger du chancerne for at dine brugere husker dig og vælger dig frem for konkurrenten.

Du skal altid bestræbe dig på at skabe en logisk og simpel struktur på din hjemmeside, så man nemt kan finde rundt. Jo mindre tid brugeren skal bruge på at finde det de søger, desto mere tilfredse er de. Det primære mål med UX Design er gøre information mere tilgængelig, samt at skabe en følelsesmæssig forbindelse mellem dine kunder og din virksomhed.Husk: User Experience handler om at skabe den perfekte rejse for dine kunder, så det er dig de tænker på, næste gang de skal bruge en af de produkter/ydelser som du udbyder.


Der findes mange områder, som man skal beskæftige sig med når man berører UX Design. Jeg vil i følgende afsnit komme med eksempler på nogle af de vigtigste elementer du skal tænke over og hvorfor disse kan skabe en god user experience.3.1 Start din UX Design proces med disse 4 relevante elementer


I følgende afsnit vil jeg uddybe, hvilke tanker der er vigtige at gøre sig, når du designer din digitale user experience strategi. Du kan læse om:


UX Design Wireframes

Research

Forvandling af data til relevant information

User testing


OBS: Disse 4 elementer kan ikke danne rammen for hele din UX design strategi, men de er essentielle, når vi taler om user experience på dit website.


3.2 UX Design Wireframes


Wireframes handler ikke om det visuelle design, men om selve fundamentet for din hjemmeside. Wireframes danner rammerne for, hvordan du leder brugeren rundt på websitet og hvilke forbindelser du vil have mellem undersiderne. Det er altså forarbejdet du laver, inden du begynder på det visuelle design. Med Wireframes, som et UX Design tool kan du nemmere selektere den information, som du ønsker at dele med dine kunder. Det kan være en god ide at bygge et flowchart til at danne struktur over hjemmesiden, så du kan få kortlagt den ønskede sammenhæng mellem dine intentioner og den faktiske udførelse.

På billedet viser jeg et eksempel på, hvordan vi selv har benyttet Wireframes til at bygge skelettet af vores egen hjemmeside. Vi har brugt et tool der hedder Flowmapp, som er et effektivt redskab til at lave Wireframes. På hver af siderne kan du oprette sektioner, hvori du kan planlægge indholdet og brugerflowet, og på den måde lave de rette forbindelser mellem hver sektion og mellem hver side. Redskabet er gratis, såfremt du kun har ét projekt ad gangen.


3.3 UX Design Research


Et af de vigtigste elementer inden for user experience er research. Uden den rette viden om dine kunder kan det være svært at planlægge den perfekte rejse. Derfor er det vigtigt at du kender din målgruppe og tilegner dig relevante informationer omkring denne. Der findes mange metoder til at indhente information på, men i bund og grund er det vigtigste for dig, at du opbygger en solid (og gerne kvantitativ) forståelse for dine kunder. Så længe at du kan bygge dine handlinger på relevant data og ikke på subjektive forestillinger, så er du allerede godt på vej!


3.4 Brug din research til at skabe et bedre UX design


Du er nu godt i gang med dit flowchart og har researchet din målgruppe, men skal til og finde ud af, hvilken information der er relevant at få med på din hjemmeside. Inden for UX Design taler man meget omkring at konvertere data fra research-fasen til informations-fasen. Her kan du gøre brug af et UX Design tool kaldet personaer. Personaer er fiktive karakterer der repræsenterer din målgruppe.


Vigtigt: Det er essentielt at du bygger dine personaer på den research du har lavet, så du ikke baserer dem på dine antagelser eller hunches.Demografi og psykografiske kriterier danner rammerne for din persona

Demografien, som betyder de forhold, den størrelse og den sammensætning der gør sig gældende for din målgruppe, er relevant information når du opstiller din persona med henblik på dit user experience design. Yderligere er det en fordel, hvis du også har fået indsigt i de psykografiske krititerier, som dækker over personlighed, livsstil, holdninger og følelser.Demografien og de psykografiske kriterier samler du i en persona for at tydeliggøre, hvordan du skal planlægge den information du ønsker at videregive. Fordelen er at du hurtigt bliver klogere på, hvilken tone-of-voice du skal bruge, dvs. hvordan du taler til din målgruppe, samt hvilke overlap der findes mellem din målgruppes interesser og dit produkt eller serviceydelse. På den måde imødekommer du målgruppen og skaber et bedre UX design. Du kan på den måde planlægge en langt mere skræddersyet brugerrejse og sørge for at dine besøgende får en god og unik oplevelse!

Husk: Information er ikke kun tekst, men også visuelle elementer på hjemmesiden. Det kan være alt fra video, billeder, ikoner, interaktive elementer osv. Når du laver dit flowchart kan du planlægge, hvordan du grafisk formidler informationen på en nem og overskuelig måde, som passer til målgruppen.


3.5 User Testing - nøglestenen for UX design.


Et af de vigtigste punkter inden for UX Design er user testing. Når man laver user experience design er det en iterativ proces, hvor man tilrettelægger, udformer, undersøger, tester og sidst analyserer resultatet af det arbejde man har lavet. Derefter gentager man processen og på den måde optimerer du hele tiden din user experience. User testing er fasen, hvor du tester alle de dele at din strategi, som du har implementeret. Processen kan vises som i nedenstående grafik:


Du arbejder altså i en cirkulær proces med henblik på hele tiden af optimerer brugerens oplevelse, når de er i kontakt med din virksomhed.


Vigtigt: Som en del af din user testing er det en fordel at teste så lavpraktisk, som muligt! Derfor kan du med fordel få en ven eller kollega til at løbe din hjemmeside igennem, imens du observerer deres handlinger. Hos os bruger vi altid en fokusgruppe til at teste vores hjemmesider, hvilket varmt kan anbefales. Der findes også programmer, som du kan installere på din hjemmeside, som viser dig hvordan dine brugere interagerer med din hjemmeside - det er anonymt. Disse programmer kan være meget hjælpsomme, når du skal teste brugerflowet, da du typisk får adgang til heat maps, der viser hvor dine bruger tilbringer mest tid på siden. Dette redskab er dog kun relevant i forhold til at teste brugerflowet.


OBS: Du skal huske at undersøge om programmerne er godkendte i henhold til GDPR og at tilføje til din cookie og privatlivspolitik at du bruger programmerne. Man kan eksempelvis bruge et system der hedder Hotjar, men igen skal du huske at tjekke op på reglerne inden du bruger det. Det er gratis at benytte.


4.1 Afrunding


Jeg håber at dette indlæg har givet dig blod på tanden til at skabe en unik oplevelse for dine kunder og forbedre den samlede oplevelse af din virksomhed. Har du spørgsmål eller vil du vide mere er du altid velkommen til at kontakte os.


// Alexander Weidinger,

CEO, Web- og UX designer for WEB Designerne


Kontakt

Telefon: 25 16 68 68

Mail: kontakt@webdesignerne.dk

Adresse: Uplandsgade 72, 2300 KBH S

CVR: 39480646

© 2020 COPYRIGHT WEB Designerne

  • WEB Designerne instagram
  • WEB Designerne linkedin
  • Wix Products / WEB Designern Youtube
  • WEB Designerne Facebook